Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Tanıtım

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı programı, Meslek Yüksekokulumuzda 2019-2020 eğitim öğretim yılında ELEKTRİK ve ENERJİ Bölümü altında eğitim-öğretime başlamıştır. Program, temel bilimlere yönelik derslerin yanı sıra elektrik alanına özgü teknik alanlarda ilgili bilgi ve becerilere sahip; konvansiyonel veya yenilenebilir kaynaklı enerji tesislerinde geleceğin donanımlı ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere enerji teknikerleri yetiştirmek için teorik ve pratik eğitim öğretim veren dört yarıyıllık bir yükseköğretim programıdır. Eğitim süresi iki yıl olan programda, teorik ve uygulama derslerin tamamı okulumuzda gerçekleştirilmektedir. Şuan için sadece örgün öğretimi bulunmaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Programın öğrenci kontenjanı örgün öğretimde 40 öğrencidir.

Program Amacı

Elektrik enerjisinin üretiminden son kullanıcıya ulaşana kadar olan süreçte mesleği ile ilgili bilgi ve becerileri sahip, konvansiyonel veya yenilenebilir kaynaklı enerji tesislerinde geleceğin donanımlı ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere enerji teknikerleri yetiştirmektir. Ayrıca plandan uygulamaya kadar tüm aşamalarda görev alabilecek, kuramsal bilgiler ile uygulamayı bir arada yürütebilen, araştırmacılık becerisi kazanmış, mesleğin ekonomik, etik ve hukuksal yönlerini kavramış çağdaş uygulamacıların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Öğrencilerin Sahip Olacağı Yetkinlikler ve Kariyer Olanakları

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı programını başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olacaklardır;

•         Meslek alanıyla ilgili terminolojiye hakim olma,
  •         CAD Programını kullanarak çizim yapma,
  •         Temel ofis programlarını ve mesleki programları kullanabilme,
  •         Temel Elektrik, Enerji kavram ve terimlerine hakim olma,
  •        Öğrencilerin profesyonel yaşamda sosyal davranış, nezaket, görgü ve protokol kurallarını bilerek uygun davranış biçimleri sergilemesi ve organizasyon yapma yeteneğini geliştirmesi,
  •         İş güvenliği, işçi sağlığı, iş kazaları ve ilk yardım konusunda temel bilgilere sahip olma ve uygulama,
  •         Profesyonel yaşamda gerekli olan becerilere sahip olmak ve bu becerileri çalışma ortamında kullanma,
  •         Elektriksel ölçmeler,
  •         Alternatif enerji kaynakları ve fosil yakıtlar konusunda bilgi sahibi olma.
  •         Elektrik enerjisinin üretilmesi, iletilmesi ve de dağıtılması konusunda bilgi sahibi olma.
  •         Konvansiyonel ve yenilenebilir enerji üretim tesislerini hakkında bilgi sahibi olma.

Mezunların Meslek Profili

Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Programı mezunları öncelikle konvensiyonel ve yenilenebilir enerji üretim santrallerinde, iletim ve dağıtım şalt tesislerinde; EİE, TEİAŞ, EÜAŞ, TEDAŞ gibi kamu kurumlarının, özel işyerlerinin elektrik, elektronik ve haberleşme bölümlerinde ya da yasal şartları sağladıktan sonra kendi iş yerlerini açıp çalışabilmektedirler.

Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde,

• Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • Biyomedikal Mühendisliği
  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği
  • Enerji Yönetimi
  • Fizik
  • Fizik Mühendisliği
  • Havacılık Elektrik ve Elektroniği
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  • Meteoroloji Mühendisliği
  • Uçak Elektrik-Elektronik
  • Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
  • Uzay Mühendisliği

Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Elektrik Enerjisi Üretimi, İletimi ve Dağıtımı Programı